Om River Fox

OM OSS
Jag som startade River Fox tollare 2005 heter Lis Sparre. Jag, min man Torsten och våra två tollare, Fixa och Holli, bor i Bunkeflostrand strax söder om Malmö.

Min första tollare ”Sigge” köpte jag 1996, tyvärr hade han mycket otur i livet och vi fick ta bort honom redan innan han fyllt 5 år.
Eftersom jag trivdes mycket bra med rasen var valet av nästa hund självklart. Så i maj 2001 föddes hon, min nya lilla stjärna, ”Jessi”. Hon visade sig vara oerhört lättlärd, lydig och tillgiven. Hon älskade att apportera och spåra och hade en fantastisk samarbetsförmåga. Hon var precis som en tollare skall vara, full av iver när det behövs men också kunna koppla av när det krävs. Det bästa hon visste var att få vara med mig och träna. Jag och Jessi har bl.a. tränat och ställt upp i olika jaktprov/viltspår, bruks- och lydnadsprov. Min dotter Malin tränade och tävlade med Jessi i agility, freestyle, flyball och rallylydnad. Jag tror utan tvekan att hon var en av Sveriges mest meriterade tollare inom OLIKA grenar. Läs mer om Jessi här.

Eftersom Malin tränade så mycket med Jessi, så ville hon gärna ha en egen hund, så 2006 köpte hon en Kooikertik som hette Minna. Hon var tänkt som Malins tränings och tävlingshund, men Minna tyckte bättre om att gå i sin egen lilla värld och gräva efter sork och småkryp än att träna, så någon tävlingshund blev hon aldrig. Men hon var en väldigt speciell, tillgiven och rolig hund som gav oss många skratt. Tyvärr fick även Minna cancer så vi fick ta bort henne aug 2011 när hon var 5 år.

När Jessi sen började komma lite till åren och hennes intensivaste tävlingsperiod var över så ville jag ju gärna ha en ny liten tollartik att träna och tävla med. Så när Annika Bergquist på Agrosofens kennel skulle para sin söta ”Toppa” Agrosofens Kastanjetta med duktige ”Gibli” Webley´s Gibli, så var det givet att jag gärna ville ha en valp från denna kombination. Det föddes 6 valpar och Agrosofens Lindanserska ”Fixa” fick flytta hem till oss. När det efter något år visade sig att även Fixa var en frisk och trevlig tollartjej och en duktig apportör och tävlingskompis, så var det givet att hon fick efterträda Jessi som River Fox nya avelstik.

Jag har nu behållit en tik ur Fixas sista kull, hon heter River Fox Hollister By Lefi och kallas Holli. Även med henne hoppas jag kunna tävla med framgång inom både lydnad, spår och jaktapportering. Om hon sedan fortsätter utvecklas till en frisk och sund tik så är tanken att hon ska efterträda sin mamma Fixa och så småningom få någon kull valpar här hemma.
Läs mer om Fixa och Holli på deras egna sidor.

I september 2019 blev min bästa träningskompis och valpköpare Lotta Strömberg delägare i kenneln. Lotta köpte sin första tollare från River Fox 2004 det var ”Nelli” River Fox Butterfly. Lotta har sedan även haft ”Sippa”, River Fox Gusa Av Gine och nu är det ”Nässla” River Fox Salsa av Fira som är hennes tävlings-, jakt- och familjehund.
Jag och Lotta har känt varandra i 15 år och alltid haft samma tänk kring hundar, hundträning och avel. Så det är med stor glädje jag välkomnar min bästa träningskompis och valpköpare som delägare i min kennel.

VÅRA AVELSMÅL
Målet med vår uppfödning är förutom friska, sociala och mentalt stabila hundar, att få fram tollare som har stor apporteringsglädje, arbetsvilja och inte har lätt till ljud och stress varken i passivitet eller arbete. Föräldrarna till valparna skall också ha en fin balans mellan samarbete och självständighet. Tikarna i vår uppfödning har dessa egenskaper och vi kommer inte att göra avkall på detta när vi letar hane till planerade valpar.

Att träna våra hundar för att sedan kunna starta på prov och tävling är ett mål vi alltid har och vårt huvudintresse är jaktapportering, men även viltspår, lydnad- och bruksgrenarna står högt i kurs. Därför vill vi få fram valpar som kan användas till dessa ändamål. Det bästa sättet är därför att använda föräldrar som har meriter inom dessa grenar, då har man ett ”kvitto” på att hunden klarar en tävlingssituation som är lite speciell på många sätt, ny miljö med mycket främmande hundar/människor, nervösa förare etc.

BESÖK AV SKK
I januari 2012 fick jag (Lis) ett oanmält besök av SKK:s kennelkonsulent för första gången. Han var mycket nöjd med det han såg och hörde och så här löd hans positiva kritik:

”En mycket trevlig och seriös kennel där det för dagen finns 2 stycken mycket välskötta, öppna, trevliga och sociala hundar.Uppfödaren har mycket stor och bred kunskap och är mycket aktiv inom många områden. Har god kontakt med sina valpköpare. Gått igenom grundregler, avtal och djurskydd. En kennel som man blir mycket glad av att kika in hos.”

KONTAKT
Är du en ambitiös person med ett gediget hundintresse, som kan ge din blivande vän det den behöver av kärlek, uppfostran och träning? Är du dessutom intresserad av att träna för att sedan ställa upp på tävlingar och prov? Då är du välkommen att höra av dig till oss, kontaktuppgifter hittar du här.
Men innan dess så läs även under Valpar/Att köpa valp!


Fixa_Lis_sitt_sept14   
Lis och Fixa                                                          Lotta och Nässla

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s