Att köpa valp

Att köpa valp är ett stort ansvar man tar på sig i många år framöver, det är därför oerhört viktigt att hela familjen är överens och att alla vet vad som fordras och vilket jobb det innebär. Ta reda på så mycket som möjligt före valpköpet genom att gå på ”att köpa valp” kurser, läsa alla hundböcker ni kommer över eller kanske passa en hund ni känner. Om ni sen har bestämt er för att bli hundägare, så tänkt noga igenom vilken typ av människor ni är, vad skall hunden användas till, vilken ras/egenskap skulle passa er bäst.

Tollaren är, som ni säkert vet, en aktiv och livlig ras som behöver mycket stimulans, både mentalt och fysiskt, varje dag. Den är en suverän allround hund som tycker det mesta är kul, men framför allt är den en duktig apportör och utmärkt spårhund. Den är alltid pigg på nya äventyr och utmaningar, vilket ställer krav på dig som tollarägare. Kan du ge din hund den mentala stimulans och kärlek den behöver, kommer ni garanterat få ett härligt och rikt liv tillsammans. Men det är också viktigt att känna till de sjukdomar som en del tollare kan drabbas av. Det finns tester att göra på föräldrarna för vissa sjukdomar och därmed undvika att valparna får dessa, men för den så kallade Tollarsjukan finns det tyvärr inte någon förebyggande test.
Klicka på denna länk för att läsa om Avel & Hälsa hos tollarna, samt på denna länk för att få mer information om Tollarsjukan.

Min målsättning är självklart att föda upp sunda och friska tollare med rastypiskt utseende. Båda föräldrarna skall vara friröntgade avseende höfter och armbågar, de skall vara ögonlysta inom ett år från parningen, samt ha arbets- och utställningsmeriter. Dom skall ha fin balans mellan samarbetsvilja och självständighet, full fart när det behövs men kunna koppla av när det krävs. Dom skall älska att träna men framför allt vara duktiga apportörer. Då vi, precis som tollarklubben, tycker det är viktigt att vi bibehåller och utvecklar tollaren som en duktig apportör, använder vi enbart föräldradjur med godkända jaktmeriter. De ska ha varit spontanapportörer på vilt från valpåldern och vilja samarbeta med sin förare för att tillsammans nå framgång på jaktproven.

Vid val av pappa till valparna lägger vi stor vikt vid hans mentala egenskaper, han skall vara trygg och miljöstark och socialt trevlig mot både människor och andra hundar. Han får inte ha lätt till ljud, pip eller gnäll, varken vid arbete eller passivitet. Många tollare har tyvärr lätt för att låta lite för mycket när de blir förväntansfulla inför bl.a arbete. Vi tror delvis att det ligger i uppfostran och träning, men mycket är också anlag. Det är större chans att få tysta, fokuserade och arbetsglada valpar om föräldrarna har samma egenskap, än om de har lätt till stress och ljud. På många tävlingar och prov är det diskvalificerande om hunden piper och gnäller även om den har gjort ett bra arbete i övrigt. Så vill man tävla med sin tollare är det därför oerhört viktigt att även ta hänsyn till hur lättljudade föräldrarna är innan vi använder dom i avel.

Våra valpar föds upp inne i vårt hus, i sovrummet och sedan i vardagsrum eller kök och blir därför snabbt vana vid alla tänkbara ljud som förekommer i ett hem. Vi låter dem vistas mycket utomhus i vår stora trädgård, så fort vädret tillåter. De börjar miljötränas utanför hemmet efter c.a 6 veckor. Då tar vi med dem på kortare promenader och bilresor ner till vattnet eller ut i skogen.
Miljöträning är oerhört viktig och måste fortsätta när ni fått hem valpen. Redan några dagar efter hemkomst kan valpen försiktigt få träffa olika människor, andra djur, barnvagnar, cyklar, bilar och vistas i olika miljöer. Det den får lära sig som valp kommer den att ta som självklart och inget konstigt när den sen växer upp.

När vi utser valpköpare kommer vi i första hand att välja bland de som har den rätta inställningen till sitt hundägande, är ambitiösa, kärleksfulla och med ett stort intresse av att utvecklas tillsammans med sin nya vän.
Vi kommer företrädesvis välja valpköpare som har intresse och tid att träna sin hund för att sedan starta på prov och tävlingar, då främst inom jaktapportering, viltspår, lydnad eller någon av bruksgrenarna.
Vi är helt övertygad om ifall man har som mål att starta på prov och tävling så blir träningen mer regelbunden och konsekvent än om man bara tränar när man känner för det. Då är risken stor att man hittar ursäkter till varför man inte kan/vill/hinner träna och så till slut blir våra fantastiska tollare bara sällskapshundar som får sina dagliga promenader och inget mer. Så får det inte bli!
Tänk också på att en Tollare lägger man INTE ”på hyllan” bara för den kommer upp lite i åren utan den behöver sin dagliga mentala stimulans i anpassade doser i hela sitt liv!

När du köper din valp av oss får du:

 • köpeavtal, registreringsintyg, vaccinationsintyg
 • ID-märkt valp med chip, valpbesiktningsintyg (max 7 dagar gammalt)
 • valpfoder, lite hundtugg/hundgodis
 •  mat- och skötselråd 
 •  en ”snuttefilt” som luktar mamma/syskon och en leksak
 • retrieverkoppel, visselpipa och dummie
 • en valp som är försäkrad mot dolda fel i 3 år
 • medlemskap i Tollarklubben och SSRK (svenska spaniel och retrieverklubben) i 1 år
 • hjälp och support med frågor och funderingar i hela hundens liv.

För att du och din hund skall få ett bra liv tillsammans och vi skall kunna utvärdera kullen vill vi att du:

 • går valpkurs eller liknande om du inte redan har stor erfarenhet av hund.
 • har som mål att träna för att sedan starta på tollingjaktprov o/e retrievrejaktprov.
 • kanske även vill träna och tävla med din hund i t.ex. lydnad, någon av bruksgrenarna, viltspår, agility, nosework, etc.
 • höft- och armbågs (HD/ED) röntgar din hund vid c.a 16 – 22 månaders ålder.
 • mentalbeskriver hunden vid 12 – 24 månaders ålder s.k. MH-beskrivning, alt BPH-beskrivning. 
 • ställer ut hunden någon gång i vuxen ålder.  
 • regelbundet hör av dig och berättar hur det går, samt hör av dig om några problem skulle uppstå.

  Har du den tid som krävs för att ge din hund ett kärleksfullt hem, en god uppfostran, daglig mental och fysisk träning och är intresserad av att ställa upp på tävlingar och prov, så är du välkommen att höra av dig till oss!

Mobil: 0707-123450 (Lis), 0733-907508 (Lotta)
E-post: sparre.lis@gmail.com  eller  lottastromberg@bahnhof.se

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s